Sju sorters kakor

Så heter en kokbok som det knappast bara är sju bakverk i, lite så känns det när jag tänker på alla hundraser det finns att välja på. Det är knappast så enkelt som det låter. Jag kan sitta i timmar och bläddra genom bilder av cocker spaniels i olika färgkombinationer, se på videoklipp av border collies som gör helt otroliga trick med sina ägare, och fantisera om att ha en fluffig liten spetshund i knät. Men vad bör man satsa på?

För det första bör man tänka på vad det är för hemmiljö man har att erbjuda hunden, för det andra måste djur vara tillåtna där man bor och för det tredje ser situationen väldigt olika ut beroende på var man har sitt hem. Om man bor på landet och har stora öppna ytor där hunden kan springa fritt kan nog i stort sett vilken hundras som helst passa. Men om man, som jag, bor i en liten lägenhet i stan är det väldigt svårt att ge större hundraser tillräckligt med motion. Är man redo att ge sig ut ett par timmar varje dag och gå, springa, eller cykla med sin hund, då kan det så klart funka, men utan den rörelsefriheten kommer hunden inte att må bra. Därför kommer jag själv att begränsa mig till en mindre hundras som inte kräver lika mycket motion.

Sedan är det värt att se till hundens temperament. Man vill gärna ha en hund som matchar ens egen livsstil så bra som möjligt. Gillar man lugn och ro med mycket gos och lite action bör man se upp med överaktiva, ettriga hundar som gillar att skälla. Om man däremot vill ha en hund med lite fart och fläkt som inte bara ligger och tittar på bollen efter att man har kastat den är den mer ettriga typen att föredra. Utifrån det är det nog det bästa att gå på utseende, nu finns i alla fall inte lika många kakor att välja bland.