Har jag råd?

En hundvalp hos en uppfödare kostar flera tusen, men det är bara början! Det finns många fler utgifter att tänka på och lägga ihop innan man kan vara säker på att man verkligen får sin ekonomi att gå ihop.

För det första måste hunden betalas. Beroende på vilken typ av hund man köper ser den summan väldigt olika ut, en renrasig hund är i regel dyrare eftersom det kostar uppfödaren mer att ta fram hunden, och för att man vill se till att bara seriösa köpare anmäler intresse. Därefter måste hunden regelbundet tas till veterinär för vaccination och eventuella hälsobesvär. Här kan man ha tur eller otur, det beror så klart på hur frisk hunden visar sig vara, hur mycket pengar som går åt hos veterinären.

I hemmet krävs vissa saker för att hunden ska må bra. Den behöver självklart hundmat, något som uppfödaren i regel hjälper till att välja ut åt dig, men den behöver också andra bekvämligheter som snabbt byggs upp till en hög summa. Det är hundleksaker, koppel, halsband, klosaxar, hundgodis, hundsängar, vatten- och matskålar, hundschampo, borstar – you name it! Och har man oturen att valpen kissar ner den persiska mattan eller biter sönder stoppningen på soffdynan kan det bli en riktigt dyr affär.

Då kan det tyckas vara en god idé att surfa in på Casinoroom, förutsatt att man inte vill råna en bank. Eller så kan man köpa mycket utav det nödvändiga begagnat. Tro det eller ej, men en hund bryr sig inte om ifall saxen den får klorna klippta med har gått i arv i generationer. Och nyaste leksaken den får springa efter behöver inte vara en dyr pipleksak från en djuraffär, det kan lika gärna vara en gammal tennisboll, eller till och med en toarulle.

Till sist behöver hunden bli försäkrad. Om man råkar dra en nitlott och hunden blir allvarligt sjuk är det viktigt att försäkringen finns där, både för ägarens och hundens skull. Det innebär en månadssumma som absolut inte ska sopas under mattan, men som definitivt behövs om olyckan skulle vara framme.